Åre del.2

Hej på Er!

Jaha, alarmet gick av vid 07.30 och 07,57 hade vi bestämt att då var det frukost. Eleverna hade plockat fram allting så det var bara att sätta sig vid ”dukat bord”. Vi städade och packade i bussarna för att åka på studiebesök på Åre Skidfabrik. Väl på plats så tog Stefan Cederberg hand om oss, en av Åre Skidfabriks grundare. Stefan började att berättade om sin och Skidfabrikens historia för att sedan ta oss på en guidad tur igenom hela fabriken.

IMG_1203 IMG_1189 IMG_1190

Det är roligt att få se hur en skida blir till från att ha en massa komponenter som trä, glasfiber, stålkanter, belag, lim osv. till att kunna hålla slutprodukten i handen och till vintern kunna åka på den. Åre Skidfabrik gör ca: 4000 par skidor varje år och då är det egna märket Extrem som görs men även Åsnes turskidor och Hendryx. En stor del av skidorna som görs är custom skidor, alltså företag eller privat personer kan skicka in sin egna design och få just sin design på skidorna.

IMG_1194 IMG_1192

Väl inne i fabriken visar Stefan allt ifrån vilka olika träslag som används i skidorna och vad de har för  egenskaper till hur man stansar ut belag och lättast sätter fast stålkanterna. Ett stor tack till Stefan och de anställda på Åre Skidfabrik, vi kommer tillbaka nästa år.

IMG_1195 IMG_1200 IMG_1199

Mvh / Mattias, Helene & Ulf