Om programmet

Spread the love

Utbildningen är en yrkesutbildning med yrkesutgången skidlärare med inriktning mot hotell och turism (särskild variant). Detta betyder att den är unik i sitt slag i Sverige och har riksrekrytering.

VI ÄLSKAR SKIDÅKNING

Utbildningen är till för dig som vill arbeta i turistnäringen som skidlärare efter gymnasiet såväl nationellt som internationellt. Under vinterhalvåret förlägger vi två träningsdagar i veckan i Sälenfjällen, träningen består av alpin skidåkning av alla sorter samt undervisning i till exempel pedagogik, metodik eller varför inte lavin och säkerhet. Programmet blandar alltså teoretiska kunskaper med praktiska. Under ett antal veckor förläggs utbildningen ute på en arbetsplats. I årskurs 3 finns det också möjlighet att göra sin praktik utomlands.

PERSONLIG UTVECKLING

Under utbildningen tränas eleverna i att ta ansvar för gäster, deras utveckling och deras säkerhet. Under dina tre år kommer du att genomgå av Svenska Skidrådet sanktionerade stegutbildningar. Under utbildningen tränas du som elev i att ta ansvar för din personliga utveckling inom undervisande och inom skidåkning, och också i att leda grupper och olika aktiviteter. Goda kunskaper och färdigheter som skidlärare ger ökad anställningsbarhet, därför läggs stor vikt vid färdighetsträning i undervisning, åkning, service och bemötande. Ledarskapet har en viktig roll i utbildningen och den ska utveckla kunskaperna om skidläraryrket samt ge personliga färdigheter i skidåkning undervisning. Utbildningen ger dig också verktyg att leda på ett ödmjukt, modernt och effektivt sätt

FÖRKUNSKAPER

Vi älskar skidåkning och vill såklart att du brinner lika mycket för snösport. Du ska ta dig ner obehindrat i en rödbacke med fartkontroll. Vi ser helst att du kommer och besöker oss en dag i backen så vi kan åka skidor tillsammans. Har du inte möjligheten att besöka oss så skicka in en referens från idrottslärare, ledare, tränare, skidlärare eller en kort film på din skidåkning.

MATERIAL OCH UTRUSTNING

Vi har samarbete med ett flertal leverantörer av skidor, pjäxor, kläder och kringutrustning. Det ger oss möjlighet att handla till förmånliga priser. Vi rekommenderar starkt en bra pistskida och väl fungerande pjäxor för att kunna ta till sig undervisningen i backen på bästa sätt.

TRÄNING

Träning är centralt på vår utbildning. Vi har tillgång till alla möjliga träningsanläggningar och vi använder dem flitigt. Därför behöver du löparskor, inomhusskor(icke färgande sula), kläder för inomhus och utomhusbruk. Vi är utomhus även i november. Skridskor  (finns att låna men tyvärr inte till alla).

EFTER GYMNASIET

Du kommer att vara anställningsbar som skidlärare samt inom den breda upplevelseindustrin, både inom Sverige och utomlands. Dina arbetsuppgifter utöver att arbeta som skidlärare kan vara till exempel ansvarig för olika evenemang, konferenser eller arbeta som turistguide. Du kan också studera vidare på yrkeshögskola.

BOENDE

Kolla under rubriken Campus för mer information om boende.

Vanlig gymnasieansökan genom studie- och yrkesvägledaren på din skola.

PROGRAMANSVARIGA LÄRARE