Monthly Archives

oktober 2015

Snowcamp

I går tog vi omtag ett i arbetet med värdegrunden på programmet. Andreas Larsson föreläste för oss på Säfsen och fångade auditoriet magnifikt. Många ögonöppnare och ny energi. Efter det hade vi en bra dag på Snowcamp. Inget vatten hopp i år dock, brr.

image

Åre del.3

Hej!

Det tar aldrig slut på vår Åre resa…Man kan tro att vi var uppe i Åre en hel vecka fast det var bara en övernattning men vi hann med mycket. Första dagen så redovisade eleverna men vi hann inte med Albin och Johanna så nu stod det på tur. De hade valt helt olika saker att redovisa om…

IMG_1206 IMG_1207 IMG_1210

Albin berättade om Åres första nattklubb ”Bygget”. Som ni ser på bilderna så var det god stämning bland eleverna och tyvärr hann vi inte med att åka upp på Skutan med Kabinbanan, men det får bli nästa gång. På vägen hem så stannade vi till precis utanför Åre och där framför Åre Choklad höll Johanna sin redovisning, sen vart det provsmakning och om ni har tur föräldrar så kommer det en överraskning till mors eller farsdag…

IMG_1213

Resan tog inte slut där utan vi hann med Rista fallet mer känt som ”Ronja Rövardotter fallet”

IMG_1218 IMG_1223 IMG_1220

Tills nästa gång, ha det gött and let it Snow / Mattias, Ulf & Helene

Åre del.2

Hej på Er!

Jaha, alarmet gick av vid 07.30 och 07,57 hade vi bestämt att då var det frukost. Eleverna hade plockat fram allting så det var bara att sätta sig vid ”dukat bord”. Vi städade och packade i bussarna för att åka på studiebesök på Åre Skidfabrik. Väl på plats så tog Stefan Cederberg hand om oss, en av Åre Skidfabriks grundare. Stefan började att berättade om sin och Skidfabrikens historia för att sedan ta oss på en guidad tur igenom hela fabriken.

IMG_1203 IMG_1189 IMG_1190

Det är roligt att få se hur en skida blir till från att ha en massa komponenter som trä, glasfiber, stålkanter, belag, lim osv. till att kunna hålla slutprodukten i handen och till vintern kunna åka på den. Åre Skidfabrik gör ca: 4000 par skidor varje år och då är det egna märket Extrem som görs men även Åsnes turskidor och Hendryx. En stor del av skidorna som görs är custom skidor, alltså företag eller privat personer kan skicka in sin egna design och få just sin design på skidorna.

IMG_1194 IMG_1192

Väl inne i fabriken visar Stefan allt ifrån vilka olika träslag som används i skidorna och vad de har för  egenskaper till hur man stansar ut belag och lättast sätter fast stålkanterna. Ett stor tack till Stefan och de anställda på Åre Skidfabrik, vi kommer tillbaka nästa år.

IMG_1195 IMG_1200 IMG_1199

Mvh / Mattias, Helene & Ulf

 

 

Hej Allihop!

Nu var det ett tag sedan vi skrev men den som väntar på nått gott…

08.30 bar det av norrut emot den anrika skidorten Åre. Årskurs 3 hade förberett sig för att hålla små redovisningar på valda platser. Väl framme i Åre checkade vi in på www.gasthuset.se och la upp planen för eftermiddagens redovisningar.IMG_1162

 

Åre Fjällgård, Åre Bergbana och Åre Skutan vart de första målen för vår rundvandring. Timmy började berätta om Fjällgården och Hampus och Fredrik tog över och berättade om Åre Bergbana som har sin bergstation precis vid Fjällgården.

IMG_1166 IMG_1172 IMG_1170

Som ni ser på bilderna så visade sig Åre från sin bästa sida och jag tror att Martin och Challe hade den grymmaste platsen att redovisa på när de berättade om Åre skutan. Vi lämnade berget och begav oss ner till Åre by där Misja och Emma redovisade om Åres gamla kyrka och Åre bageri.

IMG_1177 FullSizeRender 6 IMG_1184

Kvällen avslutades på Broken i en orgie av mat och skratt. Mätta och belåtna tog vi oss hem och laddade upp batterierna inför morgon dagens studiebesök på Åre Skidfabrik.

Mvh / Mattias
IMG_1186

 

Njupeskär!

”Hej och välkomna till Hajk”

Lite bilder ifrån gårdagens studiebesök med HTS14. Dagens upplägg var redovisningar av eleverna föreläsningar av Jocke. Stort tack till personalen på Naturrum för en bra info.stund. Eleverna lyckades med att laga lite mat över öppen eld, det bjöds på kolbullar och pinnbröd.

IMG_1061 IMG_1064 IMG_1076 IMG_1078 IMG_1079 IMG_1092 FullSizeRender 6 FullSizeRender 8

IMG_108

Tills nästa gång / Mattias

Memorystafett och trampolinhäng