All Posts By

mattias

Immer noch Alles Gut!

Servus,

Här flyger dagarna förbi och det är ett tecken på att det går bra. Alla verkar ha hittat fotfästet och det går bra ute på praktikplatserna. De är sportlov i England denna vecka så de flesta av eleverna har egna grupper med brittiska skolungdomar ”and that could be a handful…”

12665665_10153257348285899_1891195347_n IMG_1687 IMG_1688

På lördag är det ledigt ifrån skidskolan så då kommer vi att ge oss ut på nya äventyr i bergen. Tills dess ha det gott.

Mvh/Mattias & Daniel

Alles gut!

Servus!

Onsdag 12.00 satt sig 7 förväntansfulla elever i två full packade minibussar som skulle åka till Österrike för att där praktisera i skidskolan.Nu så här efter 4 dagar här nere varav två dagar i skidskolan så måste jag säga Weltklasse!

IMG_1655 IMG_1653IMG_1658

De 78 milen ner till Trelleborg flöt på bra och efter färjan till Rostock så var det Autobahn som stundade. Fram tills klockan 09.00 var det väldigt tyst i bilen men efter eleverna fick beställa in lite frukost på knackig tyska så var alla väl till mods och runt 18.00 kom vi fram till vår destination Zell am See/Kaprun och alla träffade skidskolecheferna på respektive skidskola.

Fredag 07.00 tjöt väckarklockan och vi hade planerat att hämta eleverna 08.00 och sedan åka upp på Kitzsteinhorn, måste säga att allt gick som planerat och runt 09.30 stod vi på 2450 m.ö.h. och hade bluebird med 20 cm pooooooow, dags att åka lite skidor.

IMG_1659 IMG_1662 IMG_1670

Efter denna dag tror jag alla fick uppleva vad skidåkning verkligen handlar om…såååå jäkla gött!!!

Lördagen fick vi lite sovmorgon och då ringde väckarklockan först 07.30, Zell am See stod på agendan. Flera av eleverna kommer att undervisa i Zell am See också så det är viktigt att vi åker igenom skidområdet för att se backarna. Zell am See är ett betydligt större skidområde än Kitzsteinhorn/Maizkogel om man tittar antal piskkilometrar så det är viktigt att hålla kolla på vart man kan åka med sin gäster. Igen så hade vi kanon väder med nästa lite vårkänsla. Långa pister med växlande terräng uppmanar till det lekfulla och det drog vi verkligen nytta av. En riktigt härlig dag

IMG_1674 IMG_1675 IMG_1677 IMG_1681 IMG_1685

Jag avslutar med ett jooooooddddel!

Mattias & Daniel

First pow!

Hallå där!

Lite överraskande vaknade jag upp förra veckan till 10 centimeter blötsnö och mina förhoppningar på att snön uppe i Sälenfjället var lite kallare och det var den…

Det blev en fin dag i Tandådalen med åkkurs 2.

/Mattias

Alla På Snö!

Tjena Snöfans!

Den 4 feb. smäller det i Tandådalen då årskurs 2 från Skidlärargymnasiet och Freeridegymnasiet kommer att hålla i en snödag för alla fjärde klassare ifrån Vansbro ca:70 st…Inför denna härliga dag så kom Charlotta från Svenska Skidförbundet upp till Tandådalen och körde en intro kurs inför dagen D och så här såg det ut…

FullSizeRender 2 FullSizeRender 3 IMG_1546 IMG_1551 IMG_1554 IMG_1557 IMG_1559 IMG_1562 IMG_1563 IMG_1564

Efter en lärorik dag så fick alla eleverna ett intyg på att man är snöledare och känner sig redo inför den 4 februari då barnen ifrån Vansbro kommer.

Kolla in på http://www.skidor.com/allapasno för mer info om Svenska Skidförbundets projekt.

Mvh / Mattias

En Skida!

Hola!

Igår testade åk.1 det här…

FullSizeRender 2

…och så här gick det…

klicka på länken: På EN skida

WorldSnowDay 17jan. i Hammarbybacken!

Hej!

Den 17 jan. på söndag är det WorldSnowDay och skidlärargymnasiet och freeridegymnasiet kommer att vara på plats i Hammarbybacken. Alla som är 15 år och yngre bjuder SkiStar på liftkort så kom förbi och åk skidor och hälsa på oss i tältet!!!

För mer info kolla in länken:World Snow Day

IMG_2972

 

Praktik Träff!

Tjenare!

I måndags fick alla eleverna träffa detta eminenta gäng…Det är alltså alla arbetsledarna ifrån Skistar Sälens skidskolor och Kläppen. De fick presentera sig själva och eleverna fick möjligheten att ställa frågor och mingla lite inför den framtida vinterns praktik. Efter lite presentationer så begav vi oss gemensamt till Akrobatikhallen och nyfikna arbetsledare fick testa på skumgropen.

IMG_1069

Vi tackar alla Skidskolorna för att de tog sig tiden att komma ner ifrån fjället och ser fram emot vintern.

På återseende / Mattias

 

Åre del.3

Hej!

Det tar aldrig slut på vår Åre resa…Man kan tro att vi var uppe i Åre en hel vecka fast det var bara en övernattning men vi hann med mycket. Första dagen så redovisade eleverna men vi hann inte med Albin och Johanna så nu stod det på tur. De hade valt helt olika saker att redovisa om…

IMG_1206 IMG_1207 IMG_1210

Albin berättade om Åres första nattklubb ”Bygget”. Som ni ser på bilderna så var det god stämning bland eleverna och tyvärr hann vi inte med att åka upp på Skutan med Kabinbanan, men det får bli nästa gång. På vägen hem så stannade vi till precis utanför Åre och där framför Åre Choklad höll Johanna sin redovisning, sen vart det provsmakning och om ni har tur föräldrar så kommer det en överraskning till mors eller farsdag…

IMG_1213

Resan tog inte slut där utan vi hann med Rista fallet mer känt som ”Ronja Rövardotter fallet”

IMG_1218 IMG_1223 IMG_1220

Tills nästa gång, ha det gött and let it Snow / Mattias, Ulf & Helene

Åre del.2

Hej på Er!

Jaha, alarmet gick av vid 07.30 och 07,57 hade vi bestämt att då var det frukost. Eleverna hade plockat fram allting så det var bara att sätta sig vid ”dukat bord”. Vi städade och packade i bussarna för att åka på studiebesök på Åre Skidfabrik. Väl på plats så tog Stefan Cederberg hand om oss, en av Åre Skidfabriks grundare. Stefan började att berättade om sin och Skidfabrikens historia för att sedan ta oss på en guidad tur igenom hela fabriken.

IMG_1203 IMG_1189 IMG_1190

Det är roligt att få se hur en skida blir till från att ha en massa komponenter som trä, glasfiber, stålkanter, belag, lim osv. till att kunna hålla slutprodukten i handen och till vintern kunna åka på den. Åre Skidfabrik gör ca: 4000 par skidor varje år och då är det egna märket Extrem som görs men även Åsnes turskidor och Hendryx. En stor del av skidorna som görs är custom skidor, alltså företag eller privat personer kan skicka in sin egna design och få just sin design på skidorna.

IMG_1194 IMG_1192

Väl inne i fabriken visar Stefan allt ifrån vilka olika träslag som används i skidorna och vad de har för  egenskaper till hur man stansar ut belag och lättast sätter fast stålkanterna. Ett stor tack till Stefan och de anställda på Åre Skidfabrik, vi kommer tillbaka nästa år.

IMG_1195 IMG_1200 IMG_1199

Mvh / Mattias, Helene & Ulf

 

 

Hej Allihop!

Nu var det ett tag sedan vi skrev men den som väntar på nått gott…

08.30 bar det av norrut emot den anrika skidorten Åre. Årskurs 3 hade förberett sig för att hålla små redovisningar på valda platser. Väl framme i Åre checkade vi in på www.gasthuset.se och la upp planen för eftermiddagens redovisningar.IMG_1162

 

Åre Fjällgård, Åre Bergbana och Åre Skutan vart de första målen för vår rundvandring. Timmy började berätta om Fjällgården och Hampus och Fredrik tog över och berättade om Åre Bergbana som har sin bergstation precis vid Fjällgården.

IMG_1166 IMG_1172 IMG_1170

Som ni ser på bilderna så visade sig Åre från sin bästa sida och jag tror att Martin och Challe hade den grymmaste platsen att redovisa på när de berättade om Åre skutan. Vi lämnade berget och begav oss ner till Åre by där Misja och Emma redovisade om Åres gamla kyrka och Åre bageri.

IMG_1177 FullSizeRender 6 IMG_1184

Kvällen avslutades på Broken i en orgie av mat och skratt. Mätta och belåtna tog vi oss hem och laddade upp batterierna inför morgon dagens studiebesök på Åre Skidfabrik.

Mvh / Mattias
IMG_1186